V Liptove si zaspomínajú na rodákov Rázusa a Rúfusa

17.10.2013 Liptovský Mikuláš

16.10.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Martin Rázus a Milan Rúfus patria medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej literárnej tvorby. V tomto roku si ich rodné miesta pripomenú okrúhle výročia narodenia. Séria štvordňových spomienkových podujatí pod názvom Stretnutia s MR sa začína vo štvrtok 17. októbra.
Básnik, prozaik, esejista, dramatik, publicista, politik a evanjelický kňaz. To je celoživotné smerovanie rodáka z Liptovského Mikuláša Martina Rázusa, autora nesmrteľných diel Maroško, Maroško študuje, Krčmársky kráľ či Odkaz mŕtvych. V tomto roku uplynie 125 rokov od jeho narodenia. Životného jubilea 85 rokov by sa v decembri 2013 dožil aj básnik, literárny historik, prekladateľ a esejista Milan Rúfus, rodák zo Závažnej Poruby. Práve spomienke na tieto dve osobnosti je venované pásmo kultúrnych stretnutí v Liptovskom Mikuláši a Závažnej Porube.
Začiatok osláv odštartuje vo štvrtok 17. októbra výstava Z tichých i búrnych chvíľ venovaná životu Martina Rázusa v Múzeu Janka Kráľa o 16:00 h a verše oboch tvorcov pod názvom Umelcov večer v podaní známej slovenskej recitátorky Evy Kristínovej v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa o 18:00 h v Liptovskom Mikuláši.

Sprievod medzi rodiskami
Do osláv sa v piatok 18. októbra sa zapojí aj najmladšia generácia z Liptova. Žiaci z Vrbice, dnešnej časti mesta Liptovský Mikuláš, sa budú míňať na spoločnej trase s mládežou zo Závažnej Poruby. „Nazvali sme to pochod Z Vrbice do Závažnej/Zo Závažnej do Vrbice medzi rodnými domami obchod rodákov, kde deťom priblížime život a dielo oboch autorov. Cieľom tohto podujatia je priblíženie tvorby, životných postojov a odkazu všetkým generáciám, najmä však tej mladej, preto sme do diania zapojili aj mládež,“ uviedol Ján Juráš, predseda Spolku Martina Rázusa.
V piatkový podvečer o 18:00 h sa účastníci zastavia pred rodným domom Martina Rázusa vo Vrbici, kde zaznejú verše a eseje autora v podaní slovenského herca, scenáristu a režiséra Juraja Sarvaša a jeho žiaka Ľudovíta Košíka, ľudové a národné piesne zaspieva sólista Opery SND Ivan Ožvát. Piatkový večer uzavrie o 19:30 h program Daj, Bože, pokoja (Vrbický zvon), výber piesní z Evanjelického spevníka s textami Martina Rázusa. „Program sme zámerne vystavali podľa názvov básní obidvoch autorov. Vieme, že niekoľko hodín našich programov neobráti myslenie a záujem od bláznivých 'kultúrnych' programov v televíziách, ale za pokus to stojí,“ povedal J. Juráš.

Zhudobnené modlitbičky
Sobota 19. októbra bude v Liptovskej Galérii P. M. Bohúňa venovaná Rázusovmu eposu Stretnutie v podaní známych recitátorov Alfréda Swana a Ľudmily Swanovej. Svoj pohľad na túto báseň predstavia aj členovia Matičnej divadelnej ochotníckej scény z Liptovského Mikuláša.
Štvordňové oslavy v Liptove uzavrú v nedeľu 20. októbra o 9:00 h slávnostné spomienkové Služby Božie v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši a o 15:00 h program Modlitbičky v evanjelickom kostole v Závažnej Porube. Jazzový súbor Ruky kvartet z Francúzska uvedie deväť Rúfusových modlitbičiek, zhudobnených vedúcim súboru, rodákom z Liptovského Mikuláša Jánom Demenčíkom. Verše bude recitovať Juraj Sarvaš. „Duchovno, ktoré nám zanechali tieto osobnosti má nevyčísliteľnú hodnotu. Je našou povinnosťou pripomínať si nielen ich život, ale aj tvorbu, ktorá nás vedie k pokore a láske,“ pripomenul Vladimír Ferenčík, farár Cirkevného zboru ECAV v Liptovskom Mikuláši.
Spomienky na významných rodákov budú pokračovať aj v hlavnom meste Slovenska. Vyvrcholením osláv bude odhalenie pomníka Martina Rázusa na Rázusovom nábreží v Bratislave vo štvrtok 24. októbra o 15:00 h.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu MsÚ
 

Vyberte región